Inför La Liga, Bundesliga och Serie A

Trots att detta är en blogg främst inriktad på Allsvenskan så kan en fotbollsintresserad person som jag omöjligt undvika att beröra det faktum att den spanska, tyska och italienska ligan i fotboll inleds under de närmaste dagarna (La liga tjuvstartade till och med igår). Därför kommer här ett inlägg där jag samlar lite tankar, tippningar och allmänna funderingar inför all den högklassiga fotboll som komma skall.

Bästa nyförvärvet:

La Liga: I flera år har Samuel Umtiti styrt Lyon från sin mittbacksposition och talangen fick även speltid under EM i somras då han kastades in på mittbackspositionen i semifinalen mot Tyskland. Det gjorde han med stor säkerhet och Barcelona, vars mittförsvar varit en akilleshäl ända sedan Carles Puyol lade skorna på hyllan, öppnade plånboken och gjorde Umtiti till sin. Mycket bra värvning som kommer förbättra katalanernas defensiv väsentligt.

Bundesliga: EM:s största genombrott stod Renato Sanches för när han fick mer och mer speltid ju längre turneringen gick och till slut vann EM-guld med sitt Portugal. Om han blev eftertraktad av de europeiska storklubbarna efter mästerskapet? Inte alls. Bayern München hade nämligen varit smarta nog att köpa Sanches innan EM, för en betydligt mindre summa än vad han antagligen varit värd en månad senare. Snacka om fingertoppskänsla.

Serie A: Det är lite tråkigt att Juventus köper upp de bästa spelarna i ligan, på samma sätt som Bayern München ofta köper sönder sina konkurrenter i Bundesliga. Ingen kan dock förneka att Napolis Gonzalo Higuain kommer att göra de regerande mästarna mycket starkare. Skyttekungen må ha varit dyr men i längden tror jag att det lönar sig.

Tippning av tabelltoppen:

La Liga:

  1. Atlético Madrid
  2. Barcelona
  3. Real Madrid

Bundesliga:

  1. Bayern München
  2. Borussia Dortmund
  3. Bayer Leverkusen

Serie A:

  1. Juventus
  2. Inter
  3. Napoli

Svenskarna:

La Liga: John Guidetti går in på sin andra säsong i Celta Vigo och hoppas få ännu mer speltid än under debutsäsongen. Nu när stjärnan Nolito flyttat till Manchester City finns det goda chanser för det. I övrigt är det ont om svenskar i den spanska ligan.

Bundesliga: I Tyskland hittar vi fler svenskar och en av de hetaste är Emil ”Mini Foppa” Forsberg som är en av de bästa spelarna i nyuppflyttade RB Leipzig. Albin Ekdal och Nabil Bahoui hittar vi i Hamburg och Pierre Bengtsson i Mainz. Men den mest framgångsrika av dem alla de senaste åren är Oscar Wendt i Mönchengladbach som är en av ligans bästa vänsterbackar.

Serie A: Italien har blivit lite av det nya Holland för allsvenska spelare som tar steget ut i Europa. Oscar Hiljemark, Robin Quaison, Emil Krafth, med flera får den här säsongen sällskap av Marcus Rohdén som flyttat till nykomlingen Crotone. Många blågula ansikten att följa alltså men ingen av dem spelar dock i ett lag som har något med titelstriden att göra.

Flopplagen:

La Liga: Flopp kanske är att ta i men Villareal kan få det tufft att återupprepa sin succéartade fjolårssäsong. Tränaren Marcelino hoppade oväntat av för någon vecka sedan och dessutom är anfallaren Roberto Soldado korsbandsskadad.

Bundesliga: Wolfsburg lägger mycket pengar på nyförvärv varje sommar men än har det inte gett något resultat på planen. Mario Gomez är en av de som har anslutit inför den här säsongen men jag tvivlar på att Wolfsburg når de höjder de borde trots en trupp fylld av kvalité.

Serie A: Milan har egentligen varit ett flopplag i flera år nu och inte mycket tyder på att kommande säsong innebär någon förändring. Det känns som en väldigt dåligt skött klubb och stora förändringar krävs för att Milan ska hitta tillbaks till sina forna glansdagar. Visserligen har Silvio Berlusconi sålt delar av klubben till kinesiska investerare men det lär knappast innebära någon större förbättring på kort sikt.

Succélagen:

La Liga: Espanyol har varit väldigt aktiva under sommarens transferfönster och ser ut att kunna bli en intressant uppstickare i år. Quique Sanchez Flores är ny tränare i klubben och han om någon vet hur ett lag i La Liga ska skötas. Bland de nya spelarna hittar vi bland andra Pablo Piatti, Leo Baptistão, Javi Fuego och Martin Demichelis. Det kan väl knappast misslyckas?

Bundesliga: Red Bull Leipzig är det uppköpta laget som resten av Tyskland ogillar men dess kapitalistiska utformning till trots- de är en av de starkaste nykomlingarna Bundesliga sett på flera år. Ralph Hassenhüttl är ny tränare och han vet hur ett lag ska byggas, titta bara på hans förra klubb Ingolstadt.

Serie A: Roberto Mancini har fått sparken av Inter och det tror jag kan bli början på en nytändning för Milano-laget. Frank de Boer heter den nye tränaren och bland de nya spelarna hittar vi Ever Banega, Caner Erkin och Cristian Ansaldi. Tillsammans med Handanovic, Miranda, Candreva och Icardi kan de hota Juventus om ligatiteln.

 

Med de orden avslutar jag det här inlägget och väntar nu bara på att allt äntligen kan dra igång. Sommarens slut är ju alltid lite vemodigt men lyckligtvis kan internationell fotboll råda bot på höstmörkret som smyger sig på. Låt underhållningen börja!

 


Lämna en kommentar